Ciastolina Kids Club Grodzisk - Kids Club Grodzisk
Klub językowy dla najmłodszych. Kreatywne zajęcia językowe uczące dzieci od 1-5 lat z Grodziska Mazowieckiego i okolic poprawnej wymowy języka angielskiego .
Kids; Club; Grodzisk; Adamowizna; Grodzisk; Mazowiecki; Nauka; Edukacja; Kursy; Kurs; Szkoła; Przedszkole; Zajęcia; Warsztaty; Korepetycje; Angieski; Angielskiego; językowe; native; speaker; Opypy; Zapole; Mościska; Radonie; Kuklówka; Żabia; Wola; Dzieci; Maluchy; Przedszkolaki; Maluch; Dziecko; Anglik; Korki; Zajęcie; Adamowiźnie; Zapolu; Grodzisku; Mazowieckim; Opypach; Zapolu; Radoniu; Kuklówce; Żabiej; Woli
695
post-template-default,single,single-post,postid-695,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Ciastolina Kids Club Grodzisk

Ciastolina Kids Club Grodzisk

Udostępnij

Podczas naszego dnia otwartego w ostatnią sobotę lepiliśmy z naszymi małymi uczestnikami zajęć babeczki z ciastoliny. Uczyliśmy się przy tym poprawnej wymowy poszczególnych kolorów w języku angielskim. Nasza domowa ciastolina wzbudziła spore zainteresowanie wśród rodziców, zatem przedstawiamy poniżej przepis na Ciastolinę Kids Club Grodzisk!

Składniki

(ilość dla dwojga dzieci)

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki soli
  • 1 łyżkę oleju słonecznikowego lub roślinnego
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego

Można użyć spożywczych barwników lub tego co mamy pod ręką w kuchni (np. kurkuma daje kolor żółty i nie farbuje).
Czas przygotowania: 5 min
Czas stygnięcia: 15 min

Wskazówki

Wszystkie składniki (oprócz barwników*) dokładnie mieszamy przez kilka minut (można użyć miksera) tak, żeby nie było żadnych grudek. Uzyskaną masę przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając tak aby masa nie przyklejała się do dna garnka. Ciastolina będzie gotowa kiedy z masy zacznie się formować jedna zbita całość, która swobodnie odkleja się od ścianek garnka.

* Barwniki dodajemy na samym końcu po wystygnięciu masy.

Gotową ciastolinę należy odstawić na ok. 15 min tak żeby ostygła. Następnie podzielcie na porcję (ile kolorów tyle porcji). Do każdej porcji wystarczy dodać kilka kropli barwnika i ponownie zagniatać do równomiernego wymieszania koloru. Wasza ciastolina jest już gotowa!

Przechowywanie i konserwacja

Jak pewnie zauważyliście, ciastolina powstaje wyłącznie z naturalnych składników, zatem nic się nie stanie waszym dzieciom jeżeli z ciekawości spróbują, drugi raz tego nie zrobią gdyż nie jest smaczna ;)… Ciastolnę należy przechowywać w lodówce w szczelnych pojemnikach lub folii. Przy poprawnym przechowywaniu powinny wytrzymać ok. 10 dni, nie należy trzymać jej dłużej gdyż może pojawić się pleśń.

Oczywiście zabawa z ciastoliną powinna odbywać się pod okiem rodziców bądź pełnoletnich opiekunów.

Miłej Zabawy!

Udostępnij